Bichon Frisé - Μπισόν Φριζέ

Αρχική Φυλές Σκύλων B Μπισόν Φριζέ (Bichon Frisé)

Καταγωγή

Βέλγιο & Γαλλία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 9 - Σκύλοι Συντροφιάς

Μέγεθος

Μικρόσωμο (25-29εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

3-5kg

Xρώμα

Λευκό

Προσδόκιμο ζωής

14-15 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Μπισόν Φριζέ είναι γνωστό για τον χαρούμενο, ζωηρό και διασκεδαστικό του χαρακτήρα. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, είναι πολύ εξωστρεφές και με μεγάλη ευφυΐα, χαρακτηριστικά που το κάνουν αξιαγάπητο σύντροφο ακόμη και για αρχάριους ιδιοκτήτες. Αν και είναι ζωηρό και ενεργητικό, είναι πολύ ήρεμο σε αντίθεση με πολλές άλλες φυλές παρόμοιου μεγέθους. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και θέλει πάντα να συμμετέχει στις δραστηριότητές της. Λόγω του ανθρωποκεντρικού του χαρακτήρα, δεν είναι μια φυλή που μπορεί να μείνει μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς θα εκφράσει άγχος αποχωρισμού και, ίσως, καταστροφικές συμπεριφορές.

Δείχνει μεγάλη αγάπη για τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, με τα οποία δεν θα χάσει ευκαιρίες για ατελείωτο παιχνίδι, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο σύντροφο για οικογένειες. Σε γενικές γραμμές τα πάει καλά με άλλα σκυλιά και γάτες, ειδικά αν μεγαλώσει μαζί τους. Όμως, χρειάζεται επίβλεψη όταν συναναστρέφεται με μικρότερα κατοικίδια (κουνέλια, χάμστερ κτλ) γιατί μπορεί να τα εκλάβει ως θηράματα και να τα καταδιώξει. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι αρκετά ικανός φύλακας που θα προειδοποιήσει γαβγίζοντας εάν κάποιος άγνωστος πλησιάσει την οικογένεια ή το σπίτι του.

Ιστορία

Το Μπισόν Φριζέ είναι μέλος της οικογένειας των μικρών λευκών σκυλιών που είναι επίσημα γνωστά ως τύποι Barbichon ή Bichon. Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν επίσης τα Κοτόν ντε Τουλεάρ (Coton de Tuléar), τα Μαλτέζ (Maltese), τα Μπολονέζ (Bolognese) και τα Χαβανέζ (Havanese). Πιστεύεται ότι αυτές οι αρχαίες φυλές ξεκίνησαν τη σύγχρονη ανάπτυξή τους στην Τενερίφη, τη μεγαλύτερη από τις Καναρίες Νήσους. Μία από αυτές, γνωστή και ως Μπισόν Τενερίφης (Bichon Tenerife), ήταν πολύ δημοφιλής σύντροφος των ναυτικών και υπήρξε ο πρωταρχικός πρόγονος του σημερινού Μπισόν Φριζέ. Λόγω της εύθυμης διάθεσής τους, τα προγονικά Μπισόν ταξίδευαν πολύ και συχνά χρησιμοποιούνταν για εμπορικές ανταλλαγές από Ιταλούς ναυτικούς καθώς μετακινούνταν από ήπειρο σε ήπειρο. Τα σκυλιά αυτά γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία και γενικά πιστεύεται ότι οι Ισπανοί ναυτικοί τα εισήγαγαν στην Τενερίφη.

Η σύνδεσή των μικρών Μπισόν με την ευρωπαϊκή αριστοκρατία ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, όταν εισήλθαν στις βασιλικές αυλές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Μάλιστα, τον 14ο αιώνα, Ιταλοί ναυτικοί ανακάλυψαν εκ νέου τα σκυλιά στα ταξίδια τους και πιστεύεται ότι τα έφεραν πάλι στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου έγιναν ιδιαιτέρως αγαπητά στην ιταλική αριστοκρατία της Αναγέννησης.

Με την έλευση της Γαλλικής Επανάστασης το 1789, οι μέρες του Μπισόν ως το χαϊδεμένο σκυλάκι των ευγενών έφτασαν στο τέλος τους. Ένας ένας οι περισσότεροι λάτρεις της φυλής, λόγω των αριστοκρατικών τους καταβολών, οδηγήθηκαν στη φυλακή και τη γκιλοτίνα και οι σκύλοι τους έχασαν τις προνομιούχες θέσεις τους. Πολλά από τα σκυλιά αφέθηκαν στο δρόμο για να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Τότε, μια νέα σελίδα στην ιστορία των Μπισόν ξεκίνησε. Δεν ήταν πια οι λατρεμένοι σκύλοι της αριστοκρατίας, αλλά πλανόδιοι διασκεδαστές του δρόμου, που με τα κόλπα και τις παραστάσεις τους κέρδιζαν κέρματα μαγεύοντας τους περαστικούς. Σύντομα, το Μπισόν έγινε και πάλι διάσημο και κέρδισε μια θέση στον χώρο του θεάματος και το τσίρκο.

Τον 20ο αιώνα, για μια ακόμη φορά η φυλή αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές λόγω των ελλείψεων και της λιτότητας που επέφεραν οι δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι. Και πάλι, πολλά σκυλιά αφέθηκαν στον δρόμο να επιζήσουν μόνα τους. Χάρη σε μερικούς θαυμαστές που περιμάζεψαν τους σκύλους από τους δρόμους της Γαλλίας και του Βελγίου, η φυλή επέζησε και αναγνωρίστηκε στη Γαλλία υπό την αιγίδα της Societé Centrale Canine το 1933 ως “Bichon a Poil Frisé”, δηλαδή Μπισόν με Σγουρό τρίχωμα.

Κάποια χρόνια αργότερα, το 1959, η φυλή αναγνωρίστηκε από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) με την πιο σύντομη ονομασία “Bichon Frisé”. Η δημοτικότητα της φυλής έχει παραμείνει σταθερή από τους μεταπολεμικούς χρόνους μέχρι και σήμερα και κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερους θαυμαστές παγκοσμίως.

Εκπαίδευση

Έξυπνο και εκπαιδεύσιμο, το Μπισόν Φριζέ μαθαίνει πολύ γρήγορα και του αρέσει να ευχαριστεί τους ανθρώπους του. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται μαθήματα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Το Μπισόν Φριζέ διαθέτει πολύ πυκνό και σγουρό διπλό τρίχωμα, ένα φουντωτό εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Το καθημερινό χτένισμα είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας και λάμψης του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Η επαγγελματική περιποίηση και το κούρεμα του σκύλου θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 εβδομάδες. Παρά το πλούσιο τρίχωμά του, το Μπισόν θεωρείται υποαλλεργική φυλή.

Άσκηση

Το Μπισόν Φριζέ είναι ένας σκύλος μέτρια ενεργητικός και δεν έχει υψηλές απαιτήσεις άσκησης. Ωστόσο, οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες για να του προσφέρουν την απαραίτητη σωματική και νοητική εκτόνωση. Του αρέσει να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του και να συμμετέχει στις δραστηριότητές της και τρελαίνεται για παιχνίδια σε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς χώρους. Όπως και για όλους τους σκύλους ανεξαρτήτως φυλής ή μεγέθους, οι ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερο σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον είναι μια δραστηριότητα που θα του χαρίσουν μεγάλη χαρά.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Επιγονατιδική εξάρθρωση. Συμβαίνει όταν επιγονατίδα του σκύλου έχει εξαρθρωθεί από φυσιολογική ανατομική θέση της στην αύλακα του μηριαίου οστού. Αποτελεί μια από τις πιο συχνές ορθοπεδικές παθήσεις, κυρίως σε μικρόσωμες φυλές.
∙ Παραμένων Αρτηριακός Πόρος (PDA). Πρόκειται για μια αγγειακή δομή που συναντάται φυσιολογικά σε νεογέννητους σκύλους και γάτες, η οποία όμως κλείνει συνήθως την τρίτη ημέρα μετά τη γέννησή τους. Μέσω του πόρου αυτού, αίμα επιστρέφει στην καρδιά και τους πνεύμονες, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση καρδιακής ανεπάρκειας. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αποκλειστικά χειρουργική. Συνιστάται δε να γίνεται όσο το δυνατό νωρίτερα, πριν προκληθεί μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια.
∙ Πυλαιοσυστηματική Αναστόμωση (PSS). Πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται μη φυσιολογική ροή αίματος μεταξύ του ήπατος και του σώματος. Το συκώτι ευθύνεται για την αποτοξίνωση του σώματος και τον μεταβολισμό θρεπτικών συστατικών. Η πάθηση αυτή εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του συκωτιού δημιουργώντας προβλήματα όπως υπογλυκαιμία, νευρολογικές ανωμαλίες και έλλειψη όρεξης.
∙ Νόσος του Cushing (Υπερφλοιοεπινεφριδισμός). Η νόσος είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης υπερβολικής κορτιζόλης στο σώμα. Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδα, με πολλές σημαντικές λειτουργίες και είναι απαραίτητη για τη ζωή. Υπερβολικά υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης στο σώμα, έχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Σήμερα, ουσιαστικά τα περισσότερα ασθενή ζώα με Cushing μπορούν να θεραπευθούν αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση νερού, συχνοουρία, αύξηση βάρους, μυική αδυναμία, οστεοπόρωση και πληγές που δεν κλείνουν.
∙ Ουρολιθίαση. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ουρόλιθων στην ουροδόχο κύστη ή και σε άλλες περιοχές του ουροποιητικού συστήματος. Οι ουρόλιθοι σχηματίζονται από τη συγκέντρωση αλάτων και άλλων ουσιών στο ούρο. Μπορούν να τραυματίσουν την επιφάνεια της ουροδόχου κύστης, να αυξήσουν την πιθανότητα ουρολοίμωξης και να ενσφηνωθούν στην ουρήθρα ή στους ουρητήρες προκαλώντας έμφραξη. Συμπτώματα τραυματισμού της ουροδόχου κύστης αποτελούν η συχνή ούρηση μικρών ποσοτήτων ούρου (συχνουρία), η ύπαρξη αίματος στα ούρα (αιματουρία) και ο πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία). Σε περίπτωση που ο λίθος ενσφηνωθεί στην ουρήθρα και προκαλέσει έμφραξη, ο σκύλος δεν μπορεί να ουρήσει παρά τις έντονες προσπάθειες που εκδηλώνει και η κατάσταση χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης (συνήθως χειρουργείο).
∙ Καταρράκτης. Παθολογική διαδικασία η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό του οφθαλμού και οδηγεί σε θόλωση του ενδοφθάλμιου φακού. Η ασθένεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης γλαυκώματος και πλήρη απώλεια όρασης.
∙ Δερματικές παθήσεις
∙ Αλλεργίες

Χαρακτηριστικά:

Μέτρια ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Υψηλή ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Μέτρια ικανότητα φύλακα

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Φιλικό προς αγνώστους

Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό

Υψηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το Μπισόν Φριζέ ανήκει στην κατηγορία των υποαλλεργικών σκύλων, ωστόσο το ίδιο είναι αρκετά επιρρεπές σε δερματικές παθήσεις

Το Μπισόν Φριζέ είναι μέλος της οικογένειας σκύλων Bichon, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Κοτόν ντε Τουλεάρ (Coton de Tuléar), το Μαλτέζ (Maltese), το Μπολονέζ (Bolognese) και το Χαβανέζ (Havanese)

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα