Leonberger – Λεονμπέργκερ

Αρχική Φυλές Σκύλων L Λεονμπέργκερ (Leonberger)

Καταγωγή

Γερμανία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 2 - Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς & Ελβετικοί Μπουβιέ

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (65-78εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

55-75kg

Xρώμα

Κανελί, Πυρόξανθο, Κοκκινωπό και Καφέ σε συνδυασμό με μαύρη μάσκα στο πρόσωπο

Προσδόκιμο ζωής

7-10 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Ο ευγενικός, ήρεμος και καλοσυνάτος χαρακτήρας του Λεονμπέργκερ τον καθιστά εξαιρετικό σύντροφο για όλη την οικογένεια. Είναι πολύ πιστός και αφοσιωμένος και υπεραγαπά τα παιδιά, δείχνοντας μεγάλη ανεκτικότητα και όρεξη για παιχνίδι. Προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε περιβάλλον και μπορεί να συμβιώσει εύκολα με άλλα ζώα και σκυλιά. Αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με όλα τα μέλη της οικογένειας και ο κοινωνικός και ευαίσθητος χαρακτήρας το, τον κάνει ιδανικό σκύλο βοηθό ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Ιστορία

Στη δεκαετία του 1830, ο Heinrich Essig, ένας εκτροφές σκύλων και δήμαρχος της πόλης Leonberg κοντά στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε το Λεονμπέργκερ διασταυρώνοντας ένα θηλυκό Νέας Γης (Newfoundland) με ένα αρσενικό Αγίου Βερνάρδου (Saint Bernard). Αργότερα, σύμφωνα με τον Essig, εισήγαγε και Ορεινούς Πυρηναίων (Great Pyrenees), με αποτέλεσμα πολύ μεγαλόσωμα σκυλιά με μακρύ, ανοιχτόχρωμο τρίχωμα. Τα πρώτα σκυλιά που αναγνωρίστηκαν ως πρότυπα της φυλής Λεονμπέργκερ γεννήθηκαν το 1846 και είχαν πολλά χαρακτηριστικά των φυλών από τις οποίες προήλθαν. Σύμφωνα με έναν μύθο, η φυλή αναπτύχθηκε ώστε να μοιάζει με το οικόσημο του Leonberg , το λιοντάρι. Ο σκύλος αυτός έγινε δημοφιλής ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αριστοκρατία, όπως ο Ναπολέων Β, η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας κ.ά.

Η σύγχρονη εμφάνιση του Λεονμπέργκερ, με σκούρο τρίχωμα και μαύρη μάσκα στο πρόσωπο, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του τέλους του 20ού αιώνα, επαναφέροντας άλλες φυλές, όπως το Νέας Γης (Newfoundland). Αυτό ήταν απαραίτητο, επειδή ο πληθυσμός του Λέονμπέργκερ επηρεάστηκε δραματικά από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο 5 σκυλιά της φυλής επέζησαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτράφηκαν μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και πάλι, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, τα Λεονμπέργκερ χρησιμοποιήθηκαν για να τραβούν κάρα με πυρομαχικά που είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του πληθυσμού των σκύλων της φυλής. Ο Karl Stadelmann και ο Otto Josenhans κατάφεραν να διασώσουν το Λεονμπέργκερ από την εξαφάνιση και οι σημερινοί απόγονοι της φυλής έχουν κοινή καταγωγή από τα 8 σκυλιά που επέζησαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παραδοσιακά, η φυλή χρησιμοποιήθηκε σε αγροκτήματα για φύλαξη και εργασίες όπως μεταφορά προϊόντων με κάρα στα χωριά της Βαυαρίας. Περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα, τα Λεονμπέργκερ εισήχθησαν από την κυβέρνηση του Καναδά για να χρησιμοποιηθούν ως σκύλοι ναυαγοσώστες.
Η φυλή έλαβε την αναγνώριση του American Kennel Club το 2010.

Εκπαίδευση

Το Λεονμπέργκερ λόγω του μεγάλου μεγέθους και της ισχυρής του δύναμης χρειάζεται εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Είναι πολύ έξυπνο και μαθαίνει εύκολα και γρήγορα με σωστές και θετικές μεθόδους εκπαίδευσης. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι επίσης πολύ σημαντική και θα το βοηθήσουν να αναπτύξει πράο και ισορροπημένο χαρακτήρα.

Περιποίηση

Το Λεονμπέργκερ διαθέτει διπλό τρίχωμα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Η φυλή έχει υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας και χρειάζεται καθημερινή άσκηση. Οι βόλτες καθώς και οι ευκαιρίες να τρέξει και να παίξει ελεύθερα θα ωφελήσουν την ψυχική και σωματική του υγεία.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Οστεοσάρκωμα – Καρκίνος των Οστών. Το οστεοσάρκωμα είναι ο πιο συνηθισμένος πρωταρχικός όγκος των οστών που βρίσκεται σε σκύλους. Αποτελεί το 85% όλων των κακοηθειών που προέρχονται από τον σκελετό. Οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν υψηλή τάση για την ασθένεια.
∙ Οστεοχόνδρωση (OCD). Πάθηση που προσβάλλει συχνά τις αρθρώσεις των νεαρών σκύλων που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Ο αρχικός χόνδρος που βρίσκεται στην άρθρωση αποτυγχάνει να μετατραπεί σε οστό σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, και σε αυτά τα σημεία δημιουργείται ένα δεύτερο παχύ στρώμα χόνδρου. Αυτά τα σημεία είναι πολύ αδύναμα και ευαίσθητα ώστε να αποκολληθούν από τον φυσιολογικό χόνδρο της άρθρωσης και να δημιουργήσουν ένα πτερύγιο. Είναι μία πολυπαραγοντική πάθηση, με κύρια αίτια την κληρονομικότητα και τη διατροφή (υπερβολική ποσότητα τροφής, υπερβολική χορήγηση ασβεστίου). Άλλοι προδιαθετικοί παράγοντες είναι η ηλικία, το φύλο καθώς και πιθανοί τραυματισμοί.
∙ Κληρονομική πολυνευροπάθεια (CIDN). Πρόκειται για κληρονομική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε σκύλους της φυλής μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Η πάθηση επηρεάζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί αδυναμία και σταδιακή παράλυση των πίσω ποδιών.
∙ Οξεία γαστρική διάταση – Συστροφή Στομάχου. Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα (Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Ροτβάϊλερ κ.ά.)
∙ Καταρράκτης. Παθολογική διαδικασία η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό του οφθαλμού και οδηγεί σε θόλωση του ενδοφθάλμιου φακού. Η ασθένεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης γλαυκώματος και πλήρη απώλεια όρασης.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Είναι επίσης γνωστή ως χρωστικής του αμφιβληστροειδούς επιθηλιακών δυστροφία, αποτελεί μέρος μιας ομάδας των γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία οδηγεί τελικά σε τύφλωση.

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Φιλικό προς αγνώστους

Πολύ προστατευτικό

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Ο μέσος όρος των κουταβιών που γεννιούνται σε κάθε γέννα είναι 6 μικρά. Το 2009, ένα θηλυκό έφερε στον κόσμο 18 κουταβάκια!

Είναι εξαιρετικός σκύλος διάσωσης και χρησιμοποιείται από πολλές χώρες για εύρεση και διάσωση αγνοουμένων

Είναι εξαιρετικός κολυμβητής και χρησιμοποιείται συχνά ως σκύλος ναυαγοσώστης

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα