Saint Miguel Cattle Dog / Azores Cattle Dog / Cão Fila de São Miguel - Ποιμενικός Σάο Μιγκέλ

Αρχική Φυλές Σκύλων S Ποιμενικός Σάο Μιγκέλ (Saint Miguel Cattle Dog / Azores Cattle Dog / Cão Fila de São Miguel)

Καταγωγή

Πορτογαλία (Αζόρες)

Κατάταξη FCI

Ομάδα 2 - Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς & Ελβετικοί Μπουβιέ

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (48-60εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

20-35kg

Xρώμα

Πάντα Ραβδωτό (τιγρέ) σε αποχρώσεις του Υπόξανθου, Καφέ, Γκρι ή Μαύρου. Μπορεί να έχει λευκά μπαλώματα στο στέρνο ή/και στα πόδια

Προσδόκιμο ζωής

13-15 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Ο Ποιμενικός Σάο Μιγκέλ είναι ένας σκύλος μολοσσοειδούς τύπου, πολύ έξυπνος, ακούραστος και εξαιρετικός φύλακας. Με την οικογένειά του είναι αρκετά τρυφερός, αφοσιωμένος και δεκτικός, αν και δεν είναι από τις φυλές που θα βασιστεί υπερβολικά στην ανθρώπινη συντροφιά. Όταν πρόκειται για τις αλληλεπιδράσεις του με ανθρώπους που δεν γνωρίζει, είναι πιο επιφυλακτικός, χωρίς όμως να είναι επιθετικός και άγριος, και θα κρατήσει αποστάσεις μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αγνώστου. Βέβαια, αν νιώσει ότι απειλείται η οικογένειά του, δεν θα διστάσει να την υπερασπιστεί με γενναιότητα.

Αγαπά πολύ και του αρέσει να παίζει με παιδιά, αλλά χρειάζεται επίβλεψη όταν βρίσκεται με μικρά παιδιά γιατί, λόγω του μεγέθους και της δύναμής του, μπορεί να είναι αδέξιος και άθελά του να τα ρίξει. Η συνύπαρξή του με άλλα σκυλιά, ιδιαιτέρως πιο μικρόσωμα, και άλλα κατοικίδια είναι αρκετά δύσκολη. Η φυλή δημιουργήθηκε για να προστατεύει κοπάδια και ενστικτωδώς μπορεί να επιτεθεί σε άλλα ζώα. Ωστόσο, αν μεγαλώσει με άλλα κατοικίδια και με κατάλληλη κοινωνικοποίηση από πολύ νωρίς, η επιθετικότητά του μπορεί να εξαλειφθεί.

Ιστορία

Η πρώτη χαρτογραφική αναφορά του νησιωτικού αρχιπελάγους των Αζορών έγινε το 1427 και εξερευνήθηκε για τα επόμενα 25 χρόνια. Τα νησιά αυτά αποικήθηκαν από Πορτογάλους το 1444 και μαζί τους έφτασαν τα πρώτα μολοσσοειδή σκυλιά ιβηρικής και προβηγκιανής καταγωγής.

Ο Ποιμενικός Σάο Μιγκέλ κατάγεται από το νησί Σάο Μιγκέλ στις Αζόρες και από τις αρχές του 19ου αιώνα η ύπαρξη του έχει τεκμηριωθεί από τον μηχανικό Francisco Borges da Silva στη μελέτη του νησιού. Σε ένα κεφάλαιο για τη ζωολογία, ο συγγραφέας κατηγοριοποιεί τους γηγενείς σκύλους στις εξής πέντε ομάδες.
1. “Fila”. Ονομασία που προέρχεται από το ρήμα filar που σημαίνει πιάνω, αρπάζω. Οι σκύλοι που έπιαναν την λεία τους και δεν την άφηναν να φύγει ονομάστηκαν cão de fila (Cão στα πορτογαλικά σημαίνει σκύλος). Εκπρόσωπος της κατηγορίας ήταν το Μαστίφ της Τερσέιρας (Τerceira Mastiff) που πλέον έχει εξαφανιστεί και κατοικούσε στο ομώνυμο γειτονικό νησί.
2. “Podengos”. Ορολογία που αφορά λαγωνικά και μικρού έως μεσαίου μεγέθους κυνηγετικούς σκύλους, που αντιστοιχούν στους διάφορους τύπους πορτογαλικών Ποντένκο που γνωρίζουμε σήμερα.
3. “Rafeiros”. Γηγενείς σκύλοι με ποιμενικές ικανότητες που χρησιμοποιούνταν για την φύλαξη κοπαδιών και αγροκτημάτων .
4. “Ημίαιμα Fila”. Πρόκειται για διασταυρώσεις Fila με Podengos που είχαν ως αποτέλεσμα ικανότατους σκύλους στην φύλαξη αμπελιών και επαύλεων.
5. “Κυνηγοσκυλα”

Αν και η ακριβής προέλευση του Ποιμενικού Σάο Μιγκέλ είναι άγνωστη, οι περισσότεροι μελετητές της φυλής πιστεύουν ότι άμεσος πρόγονός του είναι το Μαστίφ της Τερσέιρας. Μολοσσοειδείς σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη για να την προστασία και τον χειρισμό βοοειδών. Οι μολοσσοειδείς τύποι της Πορτογαλίας ήταν ελαφρώς πιο μικρόσωμοι από τα περισσότερα μαστίφ και λιγότερο βραχυκέφαλοι (φυλές που έχουν κοντή μουσούδα και σχεδόν επίπεδο πρόσωπο). Η διασταύρωση αυτών των σκύλων οδήγησε τελικά σε νέους τύπους ποιμενικών σκύλων που σύντομα έγιναν πολύ γνωστά για την εξαιρετική τους δεξιότητα στη βοσκή, καθοδήγηση και φύλαξη βοοειδών.

Ένα πρότυπο φυλής για τον Ποιμενικό Σάο Μιγκέλ συστάθηκε και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1984. Αυτό το πρότυπο αναγνωρίστηκε διεθνώς το 1995 από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI), με την αγγλική ονομασία Saint Miguel Cattle Dog. Αν και περιγράφηκε (και χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα) ως σκύλος βοοειδών, η φυλή είναι στην πραγματικότητα μαστίφ, και έτσι κατατάχθηκε από την FCI στην Ομάδα 2 ως Μολοσσοειδής φυλή.

Η φυλή είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται για φύλαξη κοπαδιών στην πατρίδα της, αλλά παραμένει ακόμη σχετικά άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο.

Εκπαίδευση

Ο Ποιμενικός Σάο Μιγκέλ είναι πολύ έξυπνος και η εκπαίδευσή του, αν και απαιτητική, δεν είναι δύσκολη. Λόγω της ποιμενικής του ιδιότητας τείνει να παίρνει, πολλές φορές, μόνος του αποφάσεις για το πως να δράσει, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιλέξει να αγνοήσει κάποια εντολή που του δώσατε. Στην εκπαίδευσή του, που πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, πρέπει να τεθούν σωστές βάσεις αρχηγίας που θα τον κρατήσουν στον σωστό δρόμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται επίσης μαθήματα κοινωνικοποίησης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Ο Ποιμενικός Σάο Μιγκέλ διαθέτει διπλό τρίχωμα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Οι εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις άσκησης του Ποιμενικού Σάο Μιγκέλ οφείλονται στο γεγονός ότι εκτράφηκε για να εργάζεται ακούραστα πολλές ώρες ημερησίως φυλάσσοντας κοπάδια βοοειδών στα βοσκοτόπια. Λόγω της εξαιρετικής του αντοχής χρειάζεται καθημερινή και μπόλικη άσκηση στη φύση για να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένος. Εκτός από της μεγάλες βόλτες και το παιχνίδι, οι ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερος σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική του ευεξία και νοητική διέγερση. Όπως και για όλους τους σκύλους ανεξαρτήτως φυλής, η απουσία ή έλλειψη επαρκούς άσκησης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους με αποτέλεσμα να αντιδρούν γαβγίζοντας επίμονα ή καταστρέφοντας αντικείμενα στο σπίτι.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Οξεία γαστρική διάταση – Συστροφή Στομάχου. Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα (Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Ροτβάϊλερ κ.ά.)

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Σχετικά τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Πολύ προστατευτικό

Υψηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Πολύ συχνά σκύλοι της φυλής έχουν κομμένα αυτιά σε ημικυκλικό σχήμα, που θυμίζουν τα αυτιά του Μίκυ Μάους. Ο ακρωτηριασμός αυτιών σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, είναι πλέον παράνομος

Αν και χαρακτηρίστηκε ως ποιμενικός σκύλος, η φυλή είναι στην πραγματικότητα μαστίφ, και έτσι κατατάχθηκε από την FCI στην Ομάδα 2 ως Μολοσσοειδής φυλή

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα