Whippet - Γουίπετ

Καταγωγή

Μεγάλη Βρετανία

Κατάταξη

Ομάδα 10 - Λαγωνικοί

Μέγεθος

Μεσαίου Μεγέθους (45-55εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

12-20kg

Xρώμα

Όλα τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους

Προσδόκιμο ζωής

12-15 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Αν και το Γουίπετ είναι ιδιαίτερα δραστήριο και εκρηκτικό όταν ακολουθεί τα ίχνη κάποιου θηράματος, είναι πολύ ήρεμο και ήσυχο όταν βρίσκεται σπίτι, παρέα με την οικογένειά του. Ενώ κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να είναι λίγο ντροπαλά και άλλα πιο εξωστρεφή και κοινωνικά, είναι όλα εξίσου στοργικά με τους ανθρώπους τους και τους αρέσει να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας. Είναι πολύ καλός σύντροφος για τα παιδιά και μπορεί να ζήσει άνετα με άλλα σκυλιά. Η συμβίωση με γάτες και μικρότερα κατοικίδια, λόγω των κυνηγετικών του ενστίκτων, είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν μεγαλώσει μαζί τους και με συνεχή επιτήρηση.

Ιστορία

Για χιλιάδες χρόνια το Γκρεϊχάουντ (Greyhound) υπήρξε το πρότυπο και ο θεμέλιος λίθος πολλών λαγωνικών. Το κομψό και καλοσυνάτο Γουίπετ είναι άξιο μέλος της ομάδας των πιο γρήγορων δρομέων.

Η ιστορία του Γουίπετ ξεκινά στη Βικτωριανή Αγγλία, όταν οι ανθρακωρύχοι της Βόρειας Αγγλίας, στον ελεύθερο τους χρόνο, απολάμβαναν αθλήματα όπως οι κυνοδρομίες. Όμως, δεν είχαν τη δυνατότητα για τη συντήρηση και εκτροφή μεγάλων σκύλων κούρσας όπως τα Γκρεϊχάουντ, αλλά ούτε και τον κατάλληλο χώρο άθλησης και εκπαίδευσης. Η πρακτική λύση στο πρόβλημά τους ήταν η δημιουργία μιας μικρότερης εκδοχής του Γκρεϊχάουντ. Αν και δεν είναι βέβαιο ποιες φυλές χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροφή του Γουίπετ, οι ανθρακωρύχοι δημιούργησαν με μεγάλη επιτυχία την ταχύτερη φυλή του μεγέθους της, που μπορούσε άνετα να φτάσει ταχύτητες έως και 57 χιλιόμετρα την ώρα. Τα Γουίπετ, πέραν των κυνοδρομιών, χρησιμοποιήθηκαν στο κυνήγι κουνελιών και άλλων μικρών θηραμάτων.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, οι υφαντουργοί από το Lancashire μετανάστευσαν στη Νέα Αγγλία. Ανάμεσα στα υπάρχοντα που έφεραν από τη πατρίδα τους στον Νέο Κόσμο ήταν και τα σκυλιά τους, τα Γουίπετ. Αγαπήθηκαν γρήγορα στην νέα ήπειρο και οι κυνοδρομίες – είτε με στοιχήματα, είτε απλά για διασκέδαση – διαδόθηκαν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ακριβώς όπως και στην Αγγλία. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από το American Kennel Club το 1888.

Εκπαίδευση

Τα Γουίπετ είναι αρκετά έξυπνα και η εκπαίδευσή τους είναι εύκολη υπόθεση. Μαθαίνουν πολύ γρήγορα και με λίγες επαναλήψεις να συμπεριφέρονται σωστά μέσα και έξω από το σπίτι. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται μαθήματα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Το Γουίπετ διαθέτει κοντό και λείο τρίχωμα, καθιστώντας τις ανάγκες περιποίησής του χαμηλών απαιτήσεων. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Το Γουίπετ είναι πολύ δραστήριο και εκρηκτικό, μιας και είναι εκ γενετής δρομέας, και χρειάζεται πολύ και καθημερινή άσκηση για να εκτονώσει τα υψηλά επίπεδα ενέργειάς του. Η καθημερινές βόλτες, το παιχνίδι με την οικογένειά του και, απαραιτήτως, το ελεύθερο τρέξιμο σε ασφαλές περιβάλλον θα συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής του υγείας.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Ευαισθησία στην αναισθησία. Γενετικές διαφορές και ανατομικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν σε διάφορες μεταβολές και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αναισθησίας των σκύλων. Σκύλοι ορισμένων φυλών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε απόφραξη αεραγωγών, αυξημένη ανταπόκριση στα αναισθητικά φάρμακα και καθυστερημένη ανάνηψη, γεγονότα που με τη σειρά τους καθιστούν τους ασθενείς επιρρεπείς σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με την αναισθησία.
∙ Κώφωση. Το λευκό χρώμα τριχώματος συνήθως συνδέεται με την (μερική ή ολική) κώφωση. Τα κύτταρα της ακοής προέρχονται από τα ίδια βλαστοκύτταρα με τα κύτταρα που παράγουν χρώμα. Επομένως, αν ένα ζώο δεν έχει χρώμα στο σώμα του και είναι λευκό, είναι πολύ πιθανό να του λείπουν και τα κύτταρα ακοής με αποτέλεσμα να είναι κουφό.
∙ Νόσος von Willebrand (vWD). Ο πιο κοινός τύπος αιμορραγικής διαταραχής, όπου διαπιστώνεται στους πάσχοντες η έλλειψη του παράγοντα von Willebrand (vW), ο οποίος βοηθά στην πήξη του αίματος και ως εκ τούτου στη διαχείριση της αιμορραγίας. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται και αιμορραγεί, ο παράγοντας vW βοηθά τα αιμοπετάλια να συγκολληθούν μεταξύ τους δημιουργώντας έναν θρόμβο, που εμποδίζει τη συνέχιση της αιμορραγίας. Στους πάσχοντες από vWD, η παραπάνω διαδικασία καθυστερεί με αποτέλεσμα την καθυστέρηση παύσης της αιμορραγίας.
∙ Προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς (PRA). Είναι επίσης γνωστή ως χρωστικής του αμφιβληστροειδούς επιθηλιακών δυστροφία, αποτελεί μέρος μιας ομάδας των γενετικών εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της όρασης, η οποία οδηγεί τελικά σε τύφλωση.
∙ Οφθαλμικές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Μέτρια ικανότητα φύλακα

Χαμηλή ανοχή στο κρύο

Πολύ παιχνιδιάρικο

Φιλικό προς αγνώστους

Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό

Υψηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Το Γουίπετ είναι εξαιρετικός και γρήγορος δρομέας, ικανός να φτάσει ταχύτητες 57χλμ./ώρα

Η ονομασία της φυλής ίσως να προέρχεται από την παλιά αγγλική φράση “Whip it” που αναφέρεται στους ιππείς που χτυπούσαν με το καμτσίκι τα άλογα για να κινηθούν πιο γρήγορα

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα