Caucasian Shepherd Dog / Kavkazskaïa Ovtcharka -
Ποιμενικός Καυκάσου

Αρχική Φυλές Σκύλων C Ποιμενικός Καυκάσου (Caucasian Shepherd Dog / Kavkazskaïa Ovtcharka)

Καταγωγή

Ρωσία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 2 - Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς & Ελβετικοί Μπουβιέ

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (64-75εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

45-75kg

Xρώμα

Όλα τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους εκτός του Μαύρου, Μπλε ή Καστανό-συκωτί

Προσδόκιμο ζωής

10-12 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Αν και λόγω του τεράστιου μεγέθους μπορεί να φαίνεται αρκετά επιβλητικός, ο Ποιμενικός Καυκάσου είναι γλυκός, ευγενικός και τρυφερός οικογενειακός σύντροφος. Όμως, ως φυλή που αναπτύχθηκε για τη φύλαξη και προστασία κοπαδιών, είναι ένας σκύλος αρκετά εδαφικός και θα υπερασπιστεί την οικογένεια του θυσιάζοντας ακόμη και τον εαυτό του αν χρειαστεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι φυλή για άπειρο ιδιοκτήτη καθώς αν δεν κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί σωστά υπάρχει κίνδυνος επιθετικότητας.

Ιστορία

Η ιστορία του Ποιμενικού Καυκάσου αποτελεί μυστήριο, αλλά είναι γνωστό ότι κατάγεται από αρχαίες φυλές. Αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα υποδεικνύουν ότι η φυλή πιθανόν να έχει προέλευσή από τη Μεσοποταμία, αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν για πρώτη φορά στο Θιβέτ ή κατάγονται από ποιμενικά των Βαλκανίων και στην πορεία των αιώνων έφτασαν έως τον Καύκασο.

Η οροσειρά του Καυκάσου της Ανατολικής Ευρώπης αποτέλεσε πατρίδα πολλών εθνών με διαφορετικούς πολιτισμούς ανά τους αιώνες. Τα εδάφη της Αρμενίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας, του Νταγκεστάν, της Οσετίας, της Τουρκίας, της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και του Ιράν είναι επίσης πατρίδα του Ποιμενικού Καυκάσου ή αλλιώς Καυκάσιου Οβτσάρκα (ρώσικη λέξη που σημαίνει ποιμενικός σκύλος). Ιστορικά, οι σκύλοι αυτοί χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη και την ασφάλεια κοπαδιών και κατοικιών από αρπακτικά σε ακραίες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. Η πρώτη αναφορά ενός μεγάλου μολοσσοειδούς σκύλου που χρησιμοποιούσε ο στρατός του Αρμένιου τσάρου Tigran II χρονολογείται από τον 1o αιώνα π.Χ.

Υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί “τύποι” που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές και χρησιμοποιούνταν σε διαφορετικές εργασίες. Στις υπερκαυκάσιες περιοχές ο τύπος του σκύλου ήταν συνήθως πιο συμπαγής και με πιο πυκνό τρίχωμα, ενώ στις στέπες είχε πιο ελαφρύ σωματότυπο, με μακρύτερα σκέλη και πιο κοντό τρίχωμα. Ωστόσο, τα σκυλιά που βλέπουμε σήμερα εκτρέφονται για να συμμορφώνονται με ένα συγκεκριμένο πρότυπο φυλής.

Η συστηματική και επιλεκτική αναπαραγωγή της φυλής ξεκίνησε στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1920. Υποχρεωτικές ιδιότητες όπως η σωματική δύναμη, η αυτοπεποίθηση, η έλλειψη φόβου, η οξεία ακοή και όραση καθώς και το πυκνό και αδιάβροχο τρίχωμα ξεχώρισαν και καλλιεργήθηκαν κατά τη διαδικασία επιλογής. Όλες αυτές οι ιδιότητες, καθώς και η απίστευτη αντοχή τους, επιτρέψε στους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν Ποιμενικούς Καυκάσου σε κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ακραίων. Η προστασία και η αφοσίωση τους στην υπεράσπιση των ιδιοκτητών και των κοπαδιών τους είναι θρυλική.

Κάποτε η φυλή ήταν τόσο δημοφιλής και πολύτιμη που οι πρώην σοβιετικές αρχές δημιούργησαν κρατικά εκτροφεία όπου εξέτρεφαν σκύλους για να φυλάνε κυβερνητικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Στην Αμερική ο Ποιμενικός Καυκάσου χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό ως σκύλος υπηρεσίας, λόγω της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας του.

Η φυλή αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) το 1984 και έχει ξεκινήσει να γίνεται αρκετά δημοφιλής παγκοσμίως, ακόμη και ως οικογενειακός σύντροφος.

Εκπαίδευση

Ο Ποιμενικός Καυκάσου είναι από τη φύση του αρκετά ανεξάρτητος και κυριαρχικός, επομένως απαιτείται σταθερή και συνεπής εκπαίδευση από πολύ νεαρή ηλικία. Χρειάζεται έναν έμπειρο χειριστή που θα θέσει από νωρίς τις σωστές βάσεις και θα ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο αρχηγός της οικογένειας, διαφορετικά μπορεί να είναι δύσκολα διαχειρίσιμος και η εκπαίδευσή του να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση. Οι θετικές μέθοδοι εκμάθησης με διαδραστικά παιχνίδια και συστήματα επιβράβευσης με λιχουδιές, είναι το κλειδί της επιτυχημένης εκπαίδευσης. Όπως με όλες τις φυλές, συνιστώνται και μαθήματα κοινωνικοποίησης από μικρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση και η έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία καταστάσεων, ανθρώπων και άλλων σκύλων είναι επίσης ένας παράγοντας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην δημιουργία του χαρακτήρα του.

Περιποίηση

Ως ορεινός σκύλος, ο Ποιμενικός Καυκάσου διαθέτει πυκνό διπλό τρίχωμα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Το χτένισμα την 2-3 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Παραδόξως, ο Ποιμενικός Καυκάσου δεν απαιτεί πολλή άσκηση, παρόλο που είναι πολύ μεγαλόσωμη φυλή. Παρόλα αυτά οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες για να παραμείνει υγιής και ευτυχισμένος. Το παιχνίδι και οι δραστηριότητες με την οικογένειά του, καθώς και οι ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερος σε ασφαλές και περιφραγμένο περιβάλλον θα έχουν πολύ θετική επίπτωση στη σωματική, αλλά και ψυχική του υγεία.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας.
∙ Οξεία γαστρική διάταση – Συστροφή Στομάχου. Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα (Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Ροτβάϊλερ κ.ά.)
∙ Καταρράκτης. Παθολογική διαδικασία η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό του οφθαλμού και οδηγεί σε θόλωση του ενδοφθάλμιου φακού. Η ασθένεια απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης γλαυκώματος και πλήρη απώλεια όρασης.

Χαρακτηριστικά:

Μέτρια ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Όχι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση

Υψηλή ανάγκη για περιποίηση

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Επιφυλακτικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Υψηλή ανοχή στο κρύο

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Πολύ προστατευτικό

Χαμηλή ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Λόγω της αχανούς έκτασης του Καυκάσου, οι βοσκοί της περιοχής είχαν διαφορετικές ανάγκες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετές παραλλαγές της φυλής. Ωστόσο, ο Ποιμενικός Καυκάσου από τη Γεωργία θεωρείται γενικά ως το πρότυπο φυλής από τους περισσότερους κυνολογικούς συλλόγους

Η Ανατολική Γερμανία χρησιμοποίησε Ποιμενικούς Καυκάσου για να περιπολούν τα σύνορα που δημιουργήθηκαν από το Τείχος του Βερολίνου. Όταν γκρεμίστηκε το τείχος, οι σκύλοι αυτοί δόθηκαν σε γερμανικές οικογένειες για να ζήσουν όσα χρόνια τους απέμεναν

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα