Saluki (Gazelle Hound) – Σαλούκι (Περσικό Λαγωνικό)

Καταγωγή

Μέση Ανατολή

Κατάταξη FCI

Ομάδα 10 - Λαγωνικοί

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (58-70εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

20-30kg

Xρώμα

Λευκό, Κρεμ, Κανελί, Πυρόξανθο, Κοκκινωπό, Τρίχρωμο (Λευκό, Μαύρο και ανοιχτό Καφέ), Δίχρωμο (Μαύρο και ανοιχτό Καφέ)

Προσδόκιμο ζωής

10-17 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Σαλούκι διατηρεί τις ιδιότητες των κυνηγόσκυλων και μπορεί να είναι επιφυλακτικό με αγνώστους, χωρίς όμως να είναι επιθετικό. Μπορεί να προσαρμοστεί στη ζωή σε διαμέρισμα αρκεί να του παρέχεται καθημερινή άσκηση και ευκαιρίες να τρέξει και να παίξει. Δεδομένου του κυνηγετικού ενστίκτου, μπορεί να καταδιώξει μικρότερα ζώα, επομένως χρειάζεται επίβλεψη όταν βρίσκεται ελεύθερο. Είναι πιστό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του και τείνει να δένεται με ένα άτομο της οικογενείας.

Ιστορία

Κάποτε ήταν γνωστό ως Περσικό Λαγωνικό ή Gazelle Hound, το Σαλούκι θεωρείται μία από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Σαλούκι και άλλες αρχαίες φυλές προέρχονται από τα πρώτα σκυλιά που ακολούθησαν πληθυσμών νομάδων. Απεικονίσεις σκυλιών που μοιάζουν με Σαλούκι – με σώμα που θυμίζει αυτό των Γκρειχάουντ (Greyhound) και μακρύ τρίχωμα στα αυτιά, την ουρά και τα πόδια – εμφανίζονται σε αιγυπτιακούς τάφους που χρονολογούνται από το 2100 π.Χ., περίπου 4.000 χρόνια πριν. Ακόμα πιο παλιές εγχάρακτες απεικονίσεις από τη σουμερική αυτοκρατορία (7.000-6.000 π.Χ.) δείχνουν σκύλους με εντυπωσιακή ομοιότητα στο Σαλούκι.

Οι Φαραώ κυνηγούσαν γαζέλες και λαγούς με τη βοήθεια σκύλων της φυλής, που συχνά χρησιμοποιούνταν σε συνεργασία με κυνηγετικά γεράκια. Μάλιστα, οι Αιγύπτιοι σε ένδειξη λατρείας, συχνά μουμιοποιούσαν τους σκύλους μετά το θάνατό τους. Οι νομάδες μουσουλμάνοι, που γενικά περιφρονούσαν τα σκυλιά ως ακάθαρτα ζώα, θεωρούσαν το Σαλούκι δώρο από τον Αλλάχ και αναφέρονταν σε αυτά τα σκυλιά με τον τιμητικό τίτλο “El Hor”, που σημαίνει “Ο Ευγενής”.
Η φυλή μπορεί να πάρει το όνομά της από την αρχαία πόλη Saluk, στην Υεμένη, ή ίσως από την πόλη Seleukia στη Συρία. Μια άλλη θεωρία υποδηλώνει ότι το όνομα είναι μια μετάφραση της αραβικής λέξης για το κυνηγόσκυλο.

Τα Σαλούκι ήταν ευρέως διαδεδομένα στη Μέση Ανατολή και εμφανίζονταν στην Περσία (Σύγχρονο Ιράν), τη Συρία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη Μεσοποταμία και την Αραβία. Η πρώτη τεκμηριωμένη άφιξη των Σαλούκι στη Βρετανία ήταν το 1840, αλλά μόλις μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πολλοί βρετανοί αξιωματικοί επέστρεψαν μαζί με αυτά από τη Μέση Ανατολή, η φυλή έγινε γνωστή στη Μεγάλη Βρετανία.

Η φήμη της φυλής έφτασε στην Αμερική το 1927, όπου και αναγνωρίστηκε επίσημα από το American Kennel Club. Σήμερα η φυλή θεωρείται αρκετά σπάνια και κατατάσσεται στην 116η θέση μεταξύ των 155 φυλών που αναγνωρίζει το AKC.

Εκπαίδευση

Το Σαλούκι είναι πολύ έξυπνο και μαθαίνει γρήγορα, αλλά είναι επίσης ανεξάρτητο και κάποιες φορές πεισματάρικο, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την εκπαίδευσή του. Οι σύντομες, διασκεδαστικές και με ποικιλία θετικές μέθοδοι εκπαίδευσης είναι ιδανικές για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του και να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Περιποίηση

Το Σαλούκι διαθέτει κοντό, λείο και μεταξωτό τρίχωμα. Πρόκειται για μια καθαρή φυλή που δεν μαδάει πολύ και δεν έχει την χαρακτηριστική “σκυλίσια” μυρωδιά. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του.

Άσκηση

Το Σαλούκι χρειάζεται τακτική άσκηση για να διατηρηθεί η σωματική και ψυχική του υγεία. Οι καθημερινές βόλτες και οι ευκαιρίες να τρέξει ελεύθερο θα το ωφελήσουν ιδιαίτερα και θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της ενέργειάς του και την αποφυγή καταστροφικής συμπεριφοράς λόγω βαρεμάρας.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Υποθυρεοειδισμός. Χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη συγκέντρωση θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα και είναι από τις πιο συχνές ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος του σκύλου. Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία πολλών συστημάτων και λειτουργιών όπως του μεταβολισμού, της τριχοφυΐας, της σωματικής δραστηριότητας και της καρδιάς, η εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αφορά πολλά συστήματα και όργανα.
∙ Ευαισθησία στην αναισθησία. Γενετικές διαφορές και ανατομικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν σε διάφορες μεταβολές και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αναισθησίας των σκύλων. Σκύλοι ορισμένων φυλών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθούν σε απόφραξη αεραγωγών, αυξημένη ανταπόκριση στα αναισθητικά φάρμακα και καθυστερημένη ανάνηψη, γεγονότα που με τη σειρά τους καθιστούν τους ασθενείς επιρρεπείς σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με την αναισθησία.
∙ Καρδιακές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Μέτρια ενεργητικό

Μέτρια ανάγκη για άσκηση

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Σχετικά τρυφερό

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό

Ελάχιστη ανάγκη για περιποίηση

Χαμηλή ανοχή στο κρύο

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Έχοντας αυξημένη ταχύτητα, το Σαλούκι χρησιμοποιήθηκε από τους Άραβες στο κυνήγι γαζέλας που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως 65 χλμ/ώρα

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα