Cane Corso – Kάνε Κόρσο

Αρχική Φυλές Σκύλων C Kάνε Κόρσο (Cane Corso)

Καταγωγή

Ιταλία

Κατάταξη FCI

Ομάδα 2 - Πίνσερ, Σνάουτσερ, Μολοσσοειδείς & Ελβετικοί Μπουβιέ

Μέγεθος

Μεγαλόσωμο (60-70εκ. ύψος στο ακρώμιο)

Βάρος

45-60kg

Xρώμα

Μαύρο, Καφέ, Γκρι, Κοκκινωπό, Ραβδωτό (Τιγρέ)

Προσδόκιμο ζωής

9-12 χρόνια

Γενικές πληροφορίες

Το Κάνε Κόρσο έχει χαρακτηριστεί μια φυλή με “έντονο ταμπεραμέντο, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση”. Με έναν έμπειρο και σταθερό ιδιοκτήτη που θα καθορίσει τον ηγετικό του ρόλο, το Κάνε Κόρσο θα εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό σύντροφο για όλη την οικογένεια και τα μικρά παιδιά. Η λάθος εκπαίδευση και κακομεταχείριση μπορεί να επιφέρει επιθετικό και επικίνδυνο χαρακτήρα. Η φυλή έχει εξαιρετικά ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα και είναι πολύ προστατευτική προς τα μέλη της οικογένειας και της ιδιοκτησίας της.

Ιστορία

Το Κάνε Κόρσο ανήκει σε μια υποκατηγορία Σκύλων Εργασίας που ονομάζονται Μολοσσοί, από το αρχαίο ελληνικό φύλο που πιστεύεται ότι εξέτρεφε γιγαντόσωμους σκύλους φύλακες τύπου Μαστίφ. Στο αποκορύφωμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι λεγεώνες που υπέταξαν και κατέλαβαν τα ελληνικά νησιά έφεραν τους μολοσσούς πίσω στην Ιταλία και τους διασταύρωσαν με γηγενείς ιταλικές φυλές σκύλων.

Οι απόγονοι αυτών των διασταυρώσεων ήταν πρόγονοι του σύγχρονου Κάνε Κόρσο και του συγγενικού Μαστίφ της Νάπολης (Neapolitan Mastiff). Τα αρχικά Κάνε Κόρσο χρησιμοποιήθηκαν σε μάχες και κέρδισαν τον τίτλο του “pireferi”, ατρόμητων σκύλων που εφορμούσαν στην πρώτη γραμμή μάχης με κουβάδες καυτού λαδιού που μετέφεραν στη πλάτη. Τα πρώιμα Κόρσο ήταν πιο μεγαλόσωμα και βαριά από τη σημερινή πιο κομψή και ανάλαφρη μορφή τους.

Με τη διάλυση της Δυτικής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα, οι λεγεώνες της Ιταλίας και τα σκυλιά τους έμειναν εκτός εργασίας. Το Κάνε Κόρσο προσαρμόστηκε σε νέες συνθήκες εργασίας και χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι αγριόχοιρου, στη φύλαξη κοπαδιών και σε μεγάλο βαθμό, στη φύλαξη αγροκτημάτων και οικιών. Για πολλούς αιώνες βρισκόταν και δρούσε στα αγροκτήματα και βοσκοτόπια της ιταλικής υπαίθρου. Οι συνέπειες των συνεχών εισβολών της Ιταλικής Χερσονήσου και της Σικελίας, οι οικονομικές και πολιτικές αναταραχές και η μηχανοποίηση της γεωργίας οδήγησαν στη σημαντική μείωση του πληθυσμού, στο σημείο επικίνδυνου αφανισμού της φυλής. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η φυλή εξαφανίστηκε εντελώς.

Ωστόσο, κάποια σκυλιά επιβίωσαν σε μικρές επαρχίες της Ιταλίας. Στη δεκαετία του 1970, μια ομάδα ιταλικών εκτροφέων συνεργάστηκαν για να αναβιώσουν τη φυλή. Η “Society Amorati Cane Corso” (Οργάνωση Φίλων του Κάνε Κόρσο) ιδρύθηκε το 1983 και από την επόμενη δεκαετία, η φυλή έφτασε στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από το American Kennel Club το 2010.

Εκπαίδευση

Τα μαθήματα κοινωνικοποίησης και κατάρτισης από μικρή ηλικία συνιστώνται για όλα τα σκυλιά, αλλά για μια φυλή τόσο μεγάλη και ισχυρή όπως το Κάνε Κόρσο, είναι απαραίτητα. Η φυλή είναι συχνά κυριαρχική και υπερπροστατευτική, επομένως η πρώιμη κοινωνικοποίηση θα βοηθήσει στη διασφάλιση ισορροπημένου και καλού χαρακτήρα. Το Κάνε Κόρσο είναι έξυπνο και πρόθυμο να ικανοποιήσει, επομένως η εκπαίδευσή του είναι εύκολη, αρκεί να ξεκινήσει από νωρίς και καθιερωθούν οι σωστές βάσεις. Οι θετικές μέθοδοι εκπαίδευσης και επιβράβευσης θα αναδείξουν τον ευγενικό και ευχάριστο χαρακτήρα της φυλής.

Περιποίηση

Το Kάνε Κόρσο διαθέτει διπλό τρίχωμα, ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα που καλύπτει ένα πιο μαλακό και χνουδωτό υπόστρωμα. Ένα χτένισμα την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει την υγεία και λάμψη του τριχώματός του. Το τρίχωμά του αλλάζει δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο) και κατά το συγκεκριμένο διάστημα η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη. Το καθημερινό χτένισμα, κατά τις περιόδους της έντονης τριχόπτωσης, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας και την υγεία του τριχώματος.

Άσκηση

Το Κάνε Κόρσο χρειάζεται αρκετή άσκηση. Οι καθημερινές βόλτες και το τρέξιμο, σε ασφαλές περιβάλλον, είναι απαραίτητα για να παραμείνει υγιές σωματικά και ψυχικά. Η μυοσκελετική ανάπτυξη της φυλής ολοκληρώνεται μετά τους 18 μήνες, επομένως, όσο είναι κουτάβι δεν πρέπει να αθλείται έντονα για πολύ ώρα καθώς μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στις αρθρώσεις. Στο διάστημα της ανάπτυξης προτιμήστε μικρές και πιο χαλαρές βόλτες και ήπιο παιχνίδι.

Υγεία

Σε γενικές γραμμές, η φυλή είναι υγιής, αλλά όπως όλες οι φυλές, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις. Κάποια σκυλιά της φυλής μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποιες ή όλες τις παθήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τις γνωρίζετε.
∙ Δυσπλασία Ισχίου. Χαλαρότητα της άρθρωσης του ισχίου η οποία δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την τριβή μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Η τριβή αυτή είναι πάρα πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μικρής ή μεγάλης έκτασης.
∙ Δυσπλασία Αγκώνα. Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας.
∙ Οξεία γαστρική διάταση – Συστροφή Στομάχου. Είναι ένα πολύ οξύ σύνδρομο του ζώου, που χαρακτηρίζεται από διάταση του στομάχου και στροφή του. Το σύνδρομο αυτό απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, με βαθύ θώρακα (Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Ροτβάϊλερ κ.ά.)
∙ Cherry Eye – Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου. Πολλά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, έχουν ένα «επιπλέον» ή αλλιώς τρίτο βλέφαρο, που βρίσκεται εντός του κάτω βλεφάρου. Το τρίτο βλέφαρο χρησιμεύει ως πρόσθετο προστατευτικό στρώμα για τον οφθαλμό, ειδικά κατά τη διάρκεια κυνηγιού ή διαμάχης με άλλα ζώα. Επίσης «φιλοξενεί» ένα σημαντικό αδένα που παράγει μεγάλο μέρος του προστατευτικού δακρυϊκού φιλμ του οφθαλμού. Ο όρος “Cherry eye” αναφέρεται στην προβολή αυτού δακρυϊκού αδένα προς τα έξω και χαρακτηρίζεται από μία κόκκινη πρησμένη μάζα στο κάτω βλέφαρο. Θεραπεύεται μόνο με χειρουργείο και αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να επιφέρει μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό ή τον αδένα.
∙ Επιληψία. Πρόκειται για μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Η ασθένεια είναι ανίατη, αλλά με φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειωθούν οι επιληπτικές κρίσεις ώστε να μην επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του σκύλου.
∙ Δερματικές παθήσεις

Χαρακτηριστικά:

Πολύ ενεργητικό

Πολύ τρυφερό

Δεκτικό στην εκπαίδευση

Μέτρια ανάγκη για περιποίηση

Υψηλή ανάγκη για άσκηση

Φιλικό προς άλλα σκυλιά και ζώα

Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα

Μέτρια ανοχή στο κρύο

Σχετικά παιχνιδιάρικο

Επιφυλακτικό προς αγνώστους

Πολύ προστατευτικό

Μέτρια ανοχή στη ζέστη

Ήξερες ότι...

Μέχρι το 1988, το Κάνε Κόρσο ήταν γνωστό μόνο στην Νότια Ιταλία και ήταν εξαιρετικά σπάνιο

Αναπαραστάσεις τις φυλής έχουν απεικονιστεί σε πολλούς πίνακες, συμπεριλαμβανομένων και του καλλιτέχνη Bartolomeo Pinelli

Δείτε επίσης...

Αναφορές της φυλής σε άρθρα

Προβολή όλων
Copyright © 2017- 2024 PawFinder.gr | All rights reserved | Όροι Χρήσης
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα